Gepost door: martitan | 24 januari 2010

Hoe eet je met eetstokjes

Naar aanleiding van de post van Marjolein die meldde dat het wennen was om met stokjes te eten, leek het me aardig om mijn ervaringen met eetstokjes, of zoals ze in het Japans heten o’hashi, te delen.

Ik heb zelf 16 jaar geleden van mijn Japanse sensei geleerd hoe je de stokjes moet vasthouden en hoe je ermee kunt eten.

Het eerste stokje leg je op het bovenste kootje van je middelvinger en de holte tussen je duim en wijsvinger. Dit is het steunende stokje en beweegt eigenlijk nauwelijks. Daarna pak je het tweede eetstokje en legt het bovenop het eerste eetstokje. Deze houd je vast tussen duim en wijsvinger. Met dit stokje beweeg je en pak je het eten op tussen de twee punten. Dit werkt het beste als je wat grotere stukjes voedsel hebt, zoals een blokje kipfilet of een reepje rundvlees.

Als je dit met rijst wil doen, zorg dan dat je goede plakrijst hebt. Daardoor krijg je meer dan een korreltje opgeraapt.

Nog een tip: steek de o’hashi niet recht in iemands kommetje: dit betekent dat hij zijn laatste avondmaal heeft gekregen en daarna de rituele seppukku (ook wel hara kiri) moet uitvoeren. 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: